MONUMENTUL CUSTOZZA
Monumentul este unul simplu, de 4 metri înălțime, realizat în piatră cioplită și având forma unui obelisc decorat în vârf cu un glob înaripat. A fost dezvelit în anul 1906, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la Bătălia de la Custozza. Bătălia din 24 iunie 1866 a avut loc în cadrul Războiului pentru Unificarea Italiei. Având ca scop controlul asupra Veneției, lupta a fost câștigată de austrieci în fața unor armate italiene superioare numeric. Nu a fost însă o bătălie decisivă, întrucât, două săptămâni mai târziu, Austria a trebuit să capituleze.
La Custozza a participat și Regimentul 50 Infanterie de la Alba Iulia, astfel că și monumentul de față a fost ridicat prin grija ofițerilor din acest regiment, în memoria celor căzuți în bătălia italiană, mai exact la asaltul de la Oliosi și Monte Vento. Au căzut, așa cum o arată numele inscripționate pe cele patru fețe ale monumentului, 10 ofițeri și 123 de soldați, dintre care 86 au murit mai târziu din cauza rănilor primite. Numele celor căzuți expun și câte ceva din modul în care era structurată armata imperiului: ofițerii sunt în majoritate de origine germană, deși între ei se regăsește și un român, locotenentul major Gheorghe Pop (Georg Popp); soldații căzuți, în schimb, sunt în majoritate români (mai precis, 29 din cei 36 soldați trecuți nominal sunt români).
Dintre cele patru inscripții, trei conțin nume de eroi căzuți, iar o a patra îndeamnă la „Seyd treu und standhaft gleich euern vatern” („Fiți devotați și statornici ca părinții voștri”).
Informația pe care o prezintă monumentul este una specifică începutului de secol XX. Transformarea în eroi, ca și simpla menționare a sacrificiului unor soldați de rând, este un demers modern, de reconsiderare a contribuției celor mulți la mersul istoriei.
Consultant științific: Dr. Tudor Roșu, istoric
Privind monumentul aflat în zona centrală a Pieței Cetății, vă întrebați, probabil, ce legătură există între Alba Iulia și bătălia de la Custozza din 1866, în timpul conflictului militar dintre Italia și Austria pentru posesiunea Veneției? La bătălia din nordul Italiei, câștigată de austrieci, a luat parte și Regimentul 50 Infanterie de la Alba Iulia, format în mare parte din români şi maghiari, dar comandat de ofiţeri austrieci.
Inițiativa ridicării unui monument dedicat celor 133 de soldați și ofițeri căzuţi la Custozza a aparținut ofițerilor Regimentului austriac de la Alba Iulia și s-a concretizat la 40 de ani de la lupta italiană, în 1906.
Monumentul realizat în piatră cioplită, are înălțimea de patru metri, forma unui obelisc și este decorat în vârf cu un glob metalic înaripat.
Pe trei dintre plăcile comemorative, amplasate la baza monumentului, sunt inscripţionate numele ofiţerilor şi soldaţilor care și-au pierdut viața în bătălia din 1866, în limbile germană, maghiară şi română. Numele celor 10 ofițeri căzuți în bătălie, între care și un român, Gheorghe Pop, sunt trecute pe placa din față. Pe plăcile din stânga și dreapta figurează numele soldaților care și-au pierdut viața în 1866. Numele celor căzuți expun și câte ceva din modul în care era structurată la acea vreme armata imperiului austriac. Ofițerii sunt în majoritate de origine germană, soldații, în schimb, sunt în majoritate români.
Pe placa din spatele monumentului se află un text în limba germană, care evocă credința și spiritul de sacrificiu al părinților și care, în traducere, spune: „Fiți devotați și statornici ca părinții voștri!”.
Monumentul este împrejmuit cu două rânduri de lanţuri masive, în care sunt intercalate ghiulele de tun.
Informația pe care o prezintă monumentul este una specifică începutului de secol XX. Transformarea în eroi, ca și simpla menționare a sacrificiului unor soldați de rând, este un demers modern, de reconsiderare a contribuției celor mulți la mersul istoriei.
Monumentul Custozza a fost restaurat recent, odată cu ampla lucrare de punere în valoare a Cetăţii Alba Carolina.