FOSTA ȘCOALĂ LAICĂ MAGHIARĂ
Această clădire, construită în anii 1900-1901, a funcționat inițial ca școală maghiară. În 1919, imediat după Unirea Transilvaniei cu România, s-a obținut trecerea clădirii în proprietatea statului român și schimbarea statutului în liceu românesc. Astfel, primul liceu românesc din Alba Iulia a funcționat în această clădire, până când a fost dat în folosință noul edificiu de pe latura de vest a cetății (unde funcționează și azi Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”).
După transferarea liceului în noul edificiu, în această clădire a funcționat o școală generală (nr. 1), iar din anul 1990 (21 mai) a fost înființat Liceul de Muzică și Arte Plastice. De la data de 15 octombrie 2013, când s-au aniversat 91 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari, liceul a primit numele de „Regina Maria”.
Consultant științific: Dr. Tudor Roșu, istoric
Clădirea în care funcționează în zilele noastre Liceul de Arte „Regina Maria“ a fost ridicată între anii 1900-1901. În prima fază a existenței sale, a funcționat ca școală civilă maghiară. În 1919, imediat după Unirea Transilvaniei cu România, s-a obținut trecerea clădirii în proprietatea statului român. Aici și-a început activitatea primul liceu de stat înființat în Transilvania după Unirea din 1918, cu denumirea de „Mihai Viteazul“. Instituția de învățământ a activat aici până în 1940, când a fost dat în folosință noul edificiu de pe latura de vest a Cetății, unde funcționează și azi, dar sub denumirea de Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”.
După mutarea liceului, în clădirea din „Orașul de Jos” a funcționat Școala generală nr.1. Liceul de Muzică și Arte plastice s-a înființat în 1990. Instituția a primit numele „Reginei Maria” în 15 octombrie 2013, când s-au aniversat 91 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari.