Monumentul Lossenau

Obeliscul „Horea, Cloșca și Crișan”
august 17, 2017
Monumentul Custozza
august 17, 2017

P

Povestea monumentului Lossenau începe în 11 februarie 1849, când la Simeria armata revoluționară maghiară a înfruntat trupele austriece conduse de Ludwig Losy von Losenau. În urma bătăliei, comandantul austriac a fost grav rănit și a murit câteva zile mai târziu. Deşi astăzi se ştiu foarte puţine date biografice despre colonelul austriac, moartea sa a făcut ca Alba Iulia să mai aibă încă un monument. Inițiativa ridicării monumentului a aparținut ofiţerilor armatei habsburgice din garnizoana Alba Iulia. Piatra de temelie s-a pus în 1852, în prezența împăratului Franz Iosif.

Amplasată în Piața Cetății, opera are forma unui turnuleț piramidal, împodobit cu elemente neogotice. Anul bătăliei în care a fost rănit colonelul Lossenau, 1849, este consemnat pe partea din faţă a monumentului, în zona mediană. Pe fiecare dintre cele patru fețe ale monumentului există câte o placă metalică pe care sunt inscripționate informații în limba germană referitoare la colonelul Lossenau, la sacrificiul altor ofițeri austrieci și la împăratul Franz Iosif. Nișele de pe fiecare latură a monumentului au forma unor ferestre gotice. Cele de pe laturile estică și vestică poartă statuete simbolice.

Monumentul Lossenau a fost restaurat recent, odată cu realizarea lucrărilor de punere în valoare a Cetăţii Alba Carolina.

 

Română