Colegiul Național “Horea Cloșca și Crișan”

Fosta Școală Laică Maghiară
august 17, 2017
Fostul Muzeu de Arheologie
august 17, 2017

P

Liceul de stat din Alba Iulia a fost primul înființat în Transilvania după Unirea din 1918. Fondat în 1 februarie 1919, liceul a fost denumit „Mihai Viteazul”. Noua instituție de învățământ nu a avut, însă, un local propriu, în prima fază a existenței sale din deceniile interbelice, astfel că a schimbat mai multe spații din oraș. Primul a fost în clădirea în care activează astăzi Liceul de Muzică și Arte Plastice „Regina Maria”. Cursurile au început atunci cu 300 de elevi distribuiți în cinci clase.

Piatra de temelie a noului sediu al Liceului s-a pus în 1923, pe un teren de patru hectare, situat în zona vestică a cetății, pe Platoul Romanilor. Lucrările s-au finalizat abia în 1940. Înainte ca imobilul să fie funcțional, a servit, totuși, ca sediu pentru alte instituții. În 1938, spre exemplu, Alba Iulia devenea capitala Ținutului Mureș, iar Rezidența Regală a Ținutului a activat în clădirea liceului.

Clădirea a început să servească scopului pentru care a fost construită începând cu anul școlar 1940-1941. Peste doar patru ani, liceul era evacuat. Clădirea a intrat în slujba armatei sovietice, care a organizat aici un spital militar.

Calitatea corpului profesoral a reprezentat un argument important în creșterea prestigiului liceului. Au predat aici profesori de înaltă ținută, oameni importanți cel puțin pentru mediul științific și cultural local.

Din anul 1965, liceul și-a schimbat denumirea în Școala secundară „Horea, Cloșca și Crișan”. Și în zilele noastre poartă numele conducătorilor Răscoalei de la 1784, dar are rang de Colegiu Național, și este una dintre instituțiile de învățământ preuniversitar de prestigiu din județul Alba.

 

Română