“HOREA CLOȘCA ÉS CRIȘAN” kollégium

A laikus magyar iskola
augusztus 17, 2017
A régészeti múzeum
augusztus 17, 2017

Ezen volt az első kollégium, amelyet az egyesülés után Erdélyben alapítottak. A líceumot 1919 február 1-én alapították és a „Mihály Vitéz” nevet viselte. Az új tanintézménynek nem volt egy meghatározott helye, főleg a háborúk közötti időszakban többször változtatott székhelyet. Az első ilyen székhely az az épület, volt, amelyben napjainkban a „Regina Maria” zene és képzőművészeti líceum működik. A tanévet 300 tanulóval kezdték, akiket öt osztályba osztottak szét.

Az új líceum alapkövét 1923-ban rakták le, egy négy hektáros területre, amely a vár közvetlen szomszédságában található. A munkálatokat csak 1940-ben sikerült befejezni. Az eredeti cél szolgálása elött, az épület más szerepet is betöltött, mint például a királyi tanács székhelye, amikor Gyulafehérvár a Maros tartomány fővárosa volt.

Eredeti célját az 1940-1941 tanév kezdetével kezdte szolgálni. Négy év elteltével a líceumot kiürítették, az orosz hadsereg katonai korházat rendezett be.

A tanárok magas szakképesítése növelte a líceum presztízsét. Magas rangú professzorok tanítottak itt, akik fontos szerepet töltöttek be a helyi tudományos és kulturális berkekben.

1965-től a líceum felveszi a „Horea, Cloșca és Crișan” nevet. Napjainkban is ezt a nevet viseli és a megye egyik legmagasabb szintű és presztízsű Nemzeti Kollégium.

Tudományos tanácsadó: dr. Roșu Tudor, történész

Kiadó: Neag Nicolae, PR szakértő

Magyar