Poarta a VI-a a Cetății Alba Carolina

Poarta a VII-a a Cetății Alba Carolina
august 17, 2017
Poarta a V-a a Cetății Alba Carolina
august 17, 2017

P

Este poarta pe care au intrat în Cetate Regele Ferdinand și Regina Maria, atunci când au vizitat pentru prima dată Alba Iulia, în anul 1919. Tot pe aici au trecut și în 1922, când au fost încoronați ca Suverani ai României Mari. Poarta a VI-a este situată pe latura de vest a Cetății Alba Carolina, pe ceea ce reprezintă cea de-a treia linie de apărare a fortificației, numită contragardă. Monumentul are dimensiuni reduse, fiind alcătuit din doi stâlpi masivi din blocuri de piatră suprapuse, fără elemente decorative, încastrați în zidul de cărămidă. Restauratorii au plasat deasupra stâlpilor două ghiulele neexplodate, tot din piatră.

Stâlpii delimitează un acces carosabil, prin care, parcurgând un pasaj îngust, uşor curbat, se ajunge la poarta din imediata apropiere, cea de-a V-a. Vreme de mai multe decenii, Poarta a VI-a, ca de altfel întregul traseu vestic al fortificației, nu a mai intrat în zona de acces a publicului. Forma actuală este rezultatul unui proiect de restaurare  finalizat în 2012. A fost anul în care s-a inaugurat și Traseul Turistic „Porțile Cetății“, care străbate Cetatea de la răsărit la apus.

Altfel spus, face legătura între Centrul Civic și cartierul Platoul Romanilor, aflat în zona de vest a municipiului Alba Iulia.

 

Română