Poarta a V-a a Cetății Alba Carolina

Poarta a VI-a a Cetății Alba Carolina
august 17, 2017
Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina
august 17, 2017

P

Poarta a V-a a Cetății este una dintre intrările secundare, aflate în partea vestică a fortificației. În secolele XVIII-XIX avea scop utilitar: asigura ieșirea soldaților spre câmpul de instrucție, situat în zona actualului Platou al Romanilor. Arhitectura Porții este una simplă. Monumentul are forma unui tunel boltit de cărămidă, lung de 15 metri, ce asigură legătura între ravelinul Sfântul Mihail şi cea de-a treia linie de apărare a fortificaţiei, numită contragardă.

Pe acest traseu au intrat, în 1919, regele Ferdinand și regina Maria în Cetate, la prima vizită a suveranilor României în orașul Marii Uniri. La scurtă vreme însă, odată cu lucrările de construire a Catedralei Încoronării, ravelinul Sfântul Mihail a fost parțial demolat.

În locul porțiunii de ziduri demolate a fost realizată o amplă deschidere, astfel că traseul porților de vest, nemaifiind necesar, a fost închis. Ulterior, Poarta a V-a a fost blocată cu un zid de cărămidă și s-a aflat în afara obiectivelor vizitabile din Alba Iulia vreme de mai multe decenii.

Forma actuală a Porții este rezultatul unui proiect de restaurare, în urma căruia i-a fost redat aspectul initial. Din 2011, este redată circuitului turistic.

În zilele noastre, Poarta înlesnește accesul în Cetate dinspre vest și se află pe cel mai umbat traseu turistic,  „Porțile Cetății“, care străbate fortificația de la răsărit la apus.

Română