Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina

Poarta a V-a a Cetății Alba Carolina
august 17, 2017
Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina
august 17, 2017

P

„Poarta Episcopului” și „Poarta Nouă” sunt denumirile sub care a fost cunoscută în trecut Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina. Monumentul are forma unui culoar boltit ce străbate zidul dintre două bastioane ale Cetății: Trinitarienilor  și Sfântul  Mihail și este amplasată la capătul de vest al drumului principal care străbate Cetatea. Este singura poartă cu decor sculptural bogat, dintre cele trei existente pe latura de vest a fortificației.

Deschiderea Porții este încadrată de două statui, care în limbaj tehnic se numesc atlanți,  în care sunt reprezentați doi bărbați maturi, cu barbă, înfășurați în mantii ce le acoperă parțial goliciunea. Bolţarul median al arcului porţii are o mască  ce simbolizează Mânia.  Spaţiile de forma a două triunghiuri cu latura lungă curbată, situate în partea superioară a golului de acces, sunt decorate cu măşti, tolbe, scuturi, săbii, suliţe, halebarde, instrumente muzicale. Pe un steag apar însemnele împăratului de la Viena, în vremea căruia a fost ridicată Cetatea, Carol al VI-lea: două litere „C” opuse, adică inițialele de la „Carolus Caesar”, și numărul “VI” roman. În câmpul din stânga față de deschiderea porții, deasupra unui coif,  poate fi văzut un animal fantastic, un soi de grifon, cu trup de leu, coadă de șarpe și aripi de vultur. În partea centrală a monumentului este simbolul Austriei-acvila bicefală. Pasărea răpitoare are pe cele două capete coroana imperială.

În trecut, Poarta avea un rol practic: asigura ieșirea din Cetate a soldaților spre câmpul de instrucție. Poarta, un valoros monument de artă barocă transilvăneană, este redată circuitului turistic din anul 2007.

 

Română