Poarta a II-a a Cetății Alba Carolina

Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina
august 17, 2017
POARTA I a CETĂȚII ALBA CAROLINA
august 17, 2017

P

Povestea porții a II-a Cetății Alba Carolina are și episoade mai zbuciumate. Monumentul a început să fie numărat între porțile fortificației abia după 1935, când a fost demolat, cu ocazia ridicării, în apropiere, a Obeliscului „Horea, Cloșca și Crișan”. Forma actuală a porții este rezultatul unui proiect de restaurare finalizat în anul 2009. Până atunci, doar stâlpii laterali și câteva balamale mai aminteau trecătorilor de monument. În noua structură au fost reamplasați,  pe stâlpii centrali,  atlanții originali ce străjuiseră până atunci intrarea în Muzeul Național al Unirii. Vorbim de două statui realizate într-o antiteză specifică stilului baroc: în stânga este un tânăr imberb, în timp ce în dreapta este unul matur, cu barbă.

Ambii au, însă, trupuri viguroase, proporționate, tensionate de greutatea susținută și acoperite parțial de mantii foarte lungi. În partea superioară a stâlpilor centrali sunt amplasați lei ce poartă câte un scut cu emblema împăratului de la Viena în vremea căruia a fost ridicată Cetatea, Carol al VI-lea.

Dispunerea stâlpilor şi a volumelor de zidărie delimitează, la nivelul porţii, trei căi de acces: una carosabilă şi două pietonale. În trecut, poarta delimita, împreună cu Poarta I, barbacana Cetății. Barbacana era traseul în pantă, cu o lungime de  130 de metri, ce avea drept scop îngreunarea accesului dușmanilor la poarta principală a fortificației, Poarta a III-a. Monumentul este redat circuitului turistic din 2009.

 

Română