POARTA I a CETĂȚII ALBA CAROLINA

Poarta a II-a a Cetății Alba Carolina
august 17, 2017
Fostul Comisariat de Război
august 17, 2017

P

Construită din piatră, sub forma unui arc de triumf, Poarta I-a a Cetății Alba Carolina este situată la baza terasei pe care a fost ridicată fortificația. Este primul punct de acces în incintă, dinspre Răsărit.

Poarta oferă o  adevărată „lecție” deschisă de istorie despre antichitate, despre cea romană, în principal, a cărui moștenire o revendica Imperiul Habsburgic. În partea superioară sunt plasate statuile lui Marte – zeul războiului şi Venus – zeiţa frumuseţii. Monumentul poartă un bogat decor sculptural, cu reprezentări în relief.

Pe monument sunt redate personaje mitice, precum: Enea, întemeietorul legendar al Romei; Hercule, eroul care l-a ridicat în braţe și l-a ucis pe gigantul Perseu.

În partea centrală a monumentului este simbolul Austriei-acvila cu două capete, cu aripile desfăcute și ținând în gheare spada și sceptrul, însemne ale puterii. Pe cele două capete, pasărea răpitoare poartă coroana imperială, iar pe piept prezintă monograma împăratului în timpul căruia a fost ridicată fortificația, Carol al VI-lea. Cunoscută mult timp drept „Poarta Carol de Jos”, monumentul este redat circuitului turistic din 2007, după un amplu proces de restaurare.

 

Română