Fosta Prefectură

Cazarma Pionierilor
august 17, 2017
Catedrala Încoronării
august 17, 2017

P

Clădirea a fost ridicată în colțul Nord-Estic al Cetății, peste structura unor locuințe nobiliare mai vechi, de secol XVI. Edificiul suprapune una dintre cele patru laturi ale fostului castru roman de la Apulum, care avea același aliniament cu Cetatea medievală.

Clădirea a avut, de-a lungul timpului, destinații civile, dar și militare. Denumirile sub care apare menționat edificiul au legătură cu funcțiunile pe care  le-a avut, sau cu personalitățile pe care le-a găzduit. A fost Casa Scaunelor Săsești în vremea în care Alba Iulia era capitala Principatului Transilvaniei. Ca și alte clădiri din Cetate, a fost transformată, în așa fel încât să reflecte importanța politică a orașului. Cel mai probabil, aici erau cazați reprezentanții sașilor, trimiși cu misiuni la curtea princiară de la Alba Iulia.

Clădirea a avut locatari celebri. Spre exemplu, la 1736, îl găzduia pe Directorul Fortificației Alba Carolina. La începutul anilor 1900, clădirea a primit destinație militară, statut care s-a menținut până în 1929. Este anul în care aici s-a instalat Prefectura județului Alba, care până atunci își avusese sediul la Aiud.

Este și motivul pentru care clădirea este cunoscută și sub denumirea de „Fosta prefectură”. Primul prefect al județului, după Unirea din 1918, a fost avocatul Ioan Pop, cel care a făcut și primele demersuri pentru mutarea Prefecturii la Alba Iulia. Din 2002, aici funcționează Inspectoratul Școlar al Județului Alba.

 

Română