FOSTA PREFECTURĂ
Se află în colțul de NE al cetății, suprapunându-se peste latura castrului roman (care are același aliniament cu cetatea medievală). Edificiul este ridicat peste structura unor locuințe nobiliare mai vechi, de secol XVI.
Denumirea de „Fosta prefectură” vine de la faptul că aici a funcționat, după 1929, Prefectura Județului Alba, care până atunci își avusese sediul la Aiud. Primul prefect al județului, după Unirea din 1918, a fost avocatul albaiulian Ioan Pop, cel care a făcut și primele demersuri pentru mutarea prefecturii la Alba Iulia, în acest sens solicitând armatei o clădire adecvată în cetate. Mutarea sediului la Alba Iulia s-a produs însă în timpul prefectului Emil Pop (1928-1931). Un mandat mai lung a avut și Simion Vulcu (1933-1937), ceilalți prefecți ai perioadei înregistrând, în general, mandate mult mai scurte. La fel ca astăzi, prefectul era și în perioada interbelică reprezentantul guvernului în teritoriu, dar avea pregorative mai largi decât astăzi, fiind și șeful administrației județene descentralizate. Deși au existat modificări impuse de reformele administrative interbelice, în mare, până la reforma din 1938, Județul Alba (numit „Județul Alba Inferioară” până în 1925) a păstrat o bună parte din teritoriile avute și înainte de 1918, în timpul apartenenței la Ungaria, când această unitate administrativă s-a numit „Comitatul Alba Inferioară”.
De-a lungul timpului, edificiul a fost supus mai multor transformări, până la traseul actual în forma literei U. Înainte de a primi destinația de prefectură, aici și-a avut reședința Directorul Fortificației, devenind mai apoi sediul Direcției de Geniu și Pavilionului Ofițeresc de Geniu. În prezent, aici funcționează Inspectoratul Școlar Județean Alba.
Consultant științific: Dr. Tudor Roșu, istoric
Clădirea a fost ridicată în colțul Nord-Estic al Cetății, peste structura unor locuințe nobiliare mai vechi, de secol XVI. Edificiul suprapune una dintre cele patru laturi ale fostului castru roman de la Apulum, care avea același aliniament cu Cetatea medievală.
Clădirea a avut, de-a lungul timpului, destinații civile, dar și militare. Denumirile sub care apare menționat edificiul au legătură cu funcțiunile pe care le-a avut, sau cu personalitățile pe care le-a găzduit. A fost Casa Scaunelor Săsești în vremea în care Alba Iulia era capitala Principatului Transilvaniei. Ca și alte clădiri din Cetate, a fost transformată, în așa fel încât să reflecte importanța politică a orașului. Cel mai probabil, aici erau cazați reprezentanții sașilor, trimiși cu misiuni la curtea princiară de la Alba Iulia.
Clădirea a avut locatari celebri. Spre exemplu, la 1736, îl găzduia pe Directorul Fortificației Alba Carolina. La începutul anilor 1900, clădirea a primit destinație militară, statut care s-a menținut până în 1929. Este anul în care aici s-a instalat Prefectura județului Alba, care până atunci își avusese sediul la Aiud.
Este și motivul pentru care clădirea este cunoscută și sub denumirea de „Fosta prefectură”. Primul prefect al județului, după Unirea din 1918, a fost avocatul Ioan Pop, cel care a făcut și primele demersuri pentru mutarea Prefecturii la Alba Iulia. Din 2002, aici funcționează Inspectoratul Școlar al Județului Alba.