Cazarma Pionierilor

Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”
august 17, 2017
Fosta Prefectură
august 17, 2017

P

Cazarma Pionerilor a fost ridicată între anii 1897-1898 pe întreaga latură estică a careului care delimita piața Cetății. Unitatea militară a primit numele împăratului austriac Franz Josef. Prin apariția unor corpuri de clădire care au fost dispuse independent pe cele patru laturi ale cazărmii, s-a format o amplă curte interioară. Edificiul a fost ridicat pe locul unei foste mănăstiri și biserici.

În anii Primului Război Mondial, aici a funcționat un mare depozit militar austro-ungar. În toamna anului 1918, cazarma a fost una dintre primele şi cele mai importante unităţi militare din Cetatea Alba Iulia preluate de militarii români. Clădirea a devenit sediul Gărzii Naționale, cunoscută şi ca „Legiunea de la Alba Iulia“. Organizarea excelentă a Gărzii Naţionale a reprezentat şi unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă ca loc de desfăşurare a Adunării Naţionale, ce avea să hotărască Unirea Transilvaniei cu România.

Complexul de clădiri și-a păstrat destinaţia militară și după Unirea din 1918, dar pentru armata română, sub numele de Cazarma „Carol I”. Aici au fost instalate noile unităţi române de pionieri cunoscute în timp sub diferite denumiri.

În prezent, clădirea este dezafectată și se află în proprietatea Ministerului Apărării Naționale.

Română