Fosta Manutanță

Fostul Comisariat de Război
august 17, 2017
Ruinele Bisericii De Secol X
august 17, 2017

P

Alba Iulia a intrat la sfârșitul secolului al XVII-lea într-o nouă epocă, odată cu preluarea Transilvaniei de către austrieci. După ce autoritățile de la Viena au hotărât ridicarea Cetății Alba Carolina, orașul s-a transformat într-o mare cazarmă.

Una dintre unitățile armatei imperiale din Cetate a fost manutanța. Rolul principal era acela de a procura făina și a produce pâinea pentru soldații din incinta fortificației. În plan secundar, servea și ca magazie de provizii.

Amplasată pe latura de răsărit a Cetății, clădirea în care a funcționat manutanța este una masivă, de formă patrulateră, cu curte interioară. Peretele sudic al manutanței este ridicat direct peste zidul castrului roman, pe care îl folosește ca fundație. După unii istorici, edificiul are numeroase faze de construcție, de-a lungul secolelor, ultima importantă fiind din secolul al XVIII-lea. După alții, clădirea ridicată în veacul al XVIII-lea este considerată nouă, parte dintre primele și relativ puținele edificii construite de austrieci în Cetate pentru înzestrarea garnizoanei.

Manutanța s-a interesectat cu istoria în vremea Răscoalei lui Horea din 1784, dar și în timpul Revoluției din 1848-1849, când Cetatea s-a aflat sub asediu prelungit.

Fosta manutanță  a fost restaurată și reamenajată, iar în prezent aici funcționează un hotel de cinci stele. Clădirea păstrează elemente arhitecturale de secol XVIII, care amintesc de rolul ei militar.

 

Română