Ruinele Bisericii De Secol X

Fosta Manutanță
august 17, 2017
Palatul Arhiepiscopal
august 17, 2017

P

În anul 2011, în timpul realizării proiectelor de reabilitare ale cetății, o descoperire întâmplătoare a determinat cercetarea arheologică a spațiului verde din fața Palatului arhiepiscopal romano-catolic. Săpăturile au pus în evidență vestigiile unei biserici.

Dimensiunile bisericii sunt de 20 metri  pe axa est-vest și 12 metri pe axa nord-sud, cu o grosime a zidurilor de 1,2 metri. După interpretările specialiștilor, biserica este considerată ca funcționând aproximativ în intervalul 950-1050. Din punct de vedere arhitectural, biserica era o variantă provincială a planului bizantin „în cruce greacă înscrisă”, caracterizat printr-un careu central format din patru stâlpi care puteau susține un dom.

Existența ei a încetat atunci când în apropiere a fost construită prima catedrală a Episcopiei romano-catolice a Transilvaniei, la finele secolului al XI-lea. Cimitirul catolic a suprapus și distrus în mare măsură ruinele bisericii bizantine.

Oricum, existența acestei biserici evidențiază importanța orașului Alba Iulia care la cumpăna mileniilor I și II găzduia, probabil, nucleul unei formațiuni politice locale. De asemenea, dimensiunile construcției, relativ mari în contextul epocii, indică prezența unei comunități numeroase.

 

Română