Fostul Comisariat de Război

POARTA I a CETĂȚII ALBA CAROLINA
august 17, 2017
Fosta Manutanță
august 17, 2017

P

Comisariatul de Război a reprezentat o structură importantă în cadrul garnizoanei austriece din Cetatea Alba Carolina. Atribuțiile erau atât militare, cât și economice și sociale: de la recrutarea soldaților, la probleme de construcții și întreținere, aprovizionare, contabilitate și până la asistență sanitară.

Clădirea Comisariatului s-a aflat printre primele proiecte care poartă semnătura întâiului arhitect al Cetății bastionare de secol XVIII, italianul Giovanni Morando Visconti. De formă pătrată, edificiul este unul masiv, tipic militar, dar emanând și o anumită prestanță. Deschiderile ferestrelor, probabil realizate într-o etapă ulterioară primei faze de construcție, conțin elemente specifice secolului al XVIII-lea, cu elegante ancadramente de piatră „cu urechi”.

La mijlocul anilor 1700, locatarii Comisariatului erau doi ingineri și reprezentanții comisiei speciale care conduceau lucrările în Cetate.

După anul 1900, o parte din edificiu a fost întrebuințat ca magazie de provizii, iar o parte dintre încăperi au fost transformate în locuințe pentru ofițerii austrieci. Clădirea a rămas cu rol militar și după Unirea din 1918, dar pentru armata română.

Recent, fostul Comisariat de Război a intrat în restaurare. Primele spații deschise publicului sunt la parter, unde se organizează expoziții și alte evenimente culturale.

 

Română