A zsinagóga

A zsidó temető
augusztus 17, 2017
AZ EGYESÜLÉS MŰEMLÉKE
augusztus 24, 2021

Gyulafehérváron található Erdély legrégibb izraelita közössége, amely napjainkban is tevékenyen működik. A város központjában található Erdély első zsinagógája, amelyet 1840-ben, Iezechiel Paneth rabbi idején építettek és az ő nevét is viseli. Ugyanakkor ez az egyedüli zsinagóga Fehér megyében. Az épület stílusa egyszerű, barokk és neoklasszikus elemekkel ötvözve.
A három fémlabda amelyet a homlokzaton láthatunk, nem más mint, három agyúgolyó amely az 1848-1849-es forradalomból maradt a falban. Közel 100 év után, 1939-ben a zsinagógát, bombamerénylet éri. Megrongálódik az egyik fala és a belső bútorzat, de szerencsére emberi áldozata nem volt. A tettesek soha nem kerültek elő, egyesek szerint a román légionáriusok mások szerint pedig a magyarok voltak az elkövetők. Ezen eseményre a keleti falon található kis emléktábla emlékeztet.
A zsinagóga bejáratánál van egy helység, melyet börtönként használtak, több mint valószínű azok számára, akik vallási bűncselekményt követtek el. Ugyancsak itt látható a mosdókagyló is amelyet a kézmosási szertartáshoz használtak.
Az épületnek csak egy hajója van, melynek közepében található a pódium, amiről a Torát olvasták. A keleti falon található – aron kodes – az a szekrény, amelyben tárolták a Tora tekercseket. A nők csak az emeleten tartózkodhattak a zsinagógába, az úgynevezett „Nők Termében”.
Mivel a zsidó közösség száma nagyon lecsökkent, napjainkban már nem tartanak szertartásokat. A nagy ünnepeken a közösség, a zsinagóga egy kisebb termében találkozik.
Az utóbbi években az épület egy nagy restaurálási folyamaton esett át.

Tudományos tanácsadó: dr. Roșu Tudor, történész
Kiadó: Neag Nicolae, PR szakértő

Magyar