A kálvinista református templom

A ferences templom
augusztus 17, 2017
Az evangélikus templom
augusztus 17, 2017

A templom az egyedüli kálvinista református templom Gyulafehérváron. A templom az alsó városban található, a volt magyar negyedben, amely hosszú időn keresztül a város központjának számított. A templomot 1757-1761 között építették, egy Mária Terézia által adományozott telekre. Az építési dátum és az alapító neve az északi homlokzatón látható, a templom bejárata felett. Az építmény eltér a többi XVIII-k századi templomtól. Csarnok alakú templom, amelynek keleti és nyugati oldala zárt. A harangtorony a templom északi részére épült, amelyen keresztül történik a templomba való belépés is.
A templom belseje kevés dekorációs elemet tartalmaz. A legjelentősebb elem a baldakinos fa szószék amely 1765-ből való, az orgona felé vezető karzat, melyet régen festmény borított, napjainkban csak részletek látszanak és a János Bálint síremléke, aki 1836-ban halt meg és a város szenátora volt.
A templom jelenlegi formáját az 1860-ban történt restaurálási folyamatnak köszönheti. A XX-k században a 70-es és 90-es években a templom tatarozási folyamaton ment keresztűl.

Tudományos tanácsadó: dr. Roșu Tudor, történész
Kiadó: Neag Nicolae, PR szakértő

Magyar