AZ EGYESÜLÉS MŰEMLÉKE

A zsinagóga
augusztus 17, 2017

A műemlék az Egyesülés parkban található, azon a területen ahol, 1918-ban több min 100.000 román gyült össze, hogy eldöntsék Erdély és Románia egyesülését.

Az emlékmű 2018-ban készült el, azon emberek tiszteletére, akik 1918 december 1-én Gyulafehérváron megvalosították a nagy “Egyesülést”.

A vratsai (Bulgária) mészkőből készült emlékmű négy azonos méretű keresztből áll, amelyek szimbolikusan a tetején egy kupolában végződnek.

Az emlékmű minden darabja előregyártva érkezett a helyszínre, ahol minden elemet ellenőriztek majd összerakták akár egy legot.

A mű Mihai Buculei művész aláírását viseli. A szobrászművész 1993 -ban részt vett a Nemzeti Összetartozás Emlékmű felállítására irányuló országos alkotói versenyen, a Kulturális Minisztérium kezdeményezésére. A Mihai Buculei által bemutatott modellt nyilvánították győztesnek.

Az emlékmű építésére vonatkozó szerződést a minisztérium 2018 júniusában írta alá Mihai Buculei szobrászművésszel.

Az emlékmű és a koronázási székesegyház közötti kapcsolat az Egyesülés hídján biztosított. A híd 150 méter hosszú, 6 méter széles és a leglátványosabb eleme az Egyesülés parknak.

Az Egyesülés emlékmű számokban:

  • 1350 tonna: az emlékmű súlya;
  • 53 darab kőtömb: az emlékmű felállítására szolgál;
  • 22 méter: az emlékmű magassága;
  • 16 méter: az emlékmű négy oszlopának magassága;
  • az alap épitésére: 24 méter mélységbe öntött 10 oszlop;
  • Több mint 10 millió lej: az emlékmű építésére és elhelyezésére, a román kormány által kiutalt pénzösszeg.

 

Magyar