Fostul Teatru Caragiale
În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, o grădiniță din parcul orașului a fost reamenajată și a primit rolul de „redută orășenească”, adică un fel de „club” frecventat de „lumea bună” a orașului: oameni de afaceri, magistrați, avocați, funcționari, profesori etc. Reduta se afla în administrarea primăriei orașului. Cu ocazia Serbărilor Încoronării, programate pentru data de 15 octombrie 1922, clădirea a fost complet reamenajată, amplificată și modernizată, primind denumirea de „Teatrul Caragiale”. În anul 1922, la 1 decembrie, a avut loc și deschiderea oficială a stagiunii teatrale. Tot atunci și-a început activitatea și Agenția teatrală „Bălgrad”.
Reduta a continuat să funcționeze în perioada interbelică, existând în continuare săli pentru întruniri mondene, inclusiv un restaurant cu terasă acoperită. Acțiunile notabile se derulau însă în sala mare a teatrului. Aici au performat mari artiști ai vremii, s-au pus în scene piese de teatru și concerte muzicale, au avut loc conferințe și întruniri ale Astrei, dar și proiecții cinematografice. În perioada interbelică au funcționat pentru mai multă vreme în paralel două cinematografe, „Parc”, în clădirea aflată în discuție, și „Capitol” (ulterior „Victoria”), aflat în partea opusă față de piața centrală a orașului. De asemenea, la Teatrul Caragiale au avut loc o parte din evenimentele programului Încoronării și s-a desfășurat, sub înaltul patronaj al Reginei Maria, „Congresul Uniunii Femeilor Române din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș” în anul 1923 (cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Societății Femeilor Române din Alba Iulia).
În perioada comunistă, clădirea a funcționat sub diverse denumiri, ca „Teatru Comunal”, “Teatru Municipal”, „Casa Municipală de Cultură”. Spre sfârșitul anilor ’60, s-au reluat proiecțile cinematografice, clădirea purtând numele de „Cinematograful 23 August”. După înființarea Universității „1 Decembrie 1918” la începutul anilor ’90, edificiul a devenit „Casa de Cultură a Studenților”. Orișicum, destinația culturală a fost una neîntreruptă, clădirea fiind, din acest punct de vedere, cea mai „încărcată” istoric dintre toate edificiile din oraș.
Consultant științific: Dr. Tudor Roşu, istoric
Fostul Teatru Caragiale este clădirea din Alba Iulia care se află în slujba culturii de aproape 150 de ani. Povestea începe la sfârșitul anilor 1800, când o grădiniță din parcul orașului a fost reamenajată și a primit rolul de „redută orășenească”, adică un fel de „club” frecventat de „lumea bună” a orașului: oameni de afaceri, magistrați, avocați, funcționari, profesori.
Clădirea a fost complet reamenajată, amplificată și modernizată înaintea Serbărilor Încoronării, din 15 octombrie 1922. Tot atunci, a primit și denumirea de „Teatrul Caragiale”. În același an, la 1 decembrie, a avut loc și deschiderea oficială a stagiunii teatrale.
Reduta a continuat să funcționeze în perioada interbelică. Reprezentațiile teatrale și muzicale aveau loc în sala mare a cazinoului, care avea 400 de locuri. Pe lângă sălile pentru întruniri, exista și un restaurant cu terasă acoperită.
„Teatru Comunal”, „Teatru Municipal”, „Casa Municipală de Cultură” și „Cinematograful 23 August” sunt denumirile pe care le-a purtat în anii comunismului.
După înființarea Universității „1 Decembrie 1918”, la începutul anilor ’90, fostul Teatru Caragiale a devenit „Casa de Cultură a Studenților”.
Dincolo de multiplele denumiri, destinația culturală a fost una neîntreruptă, clădirea fiind, din acest punct de vedere, cea mai „încărcată” istoric dintre toate edificiile din oraș.