CASA VELICAN

Piața Cetății
august 17, 2017
Bastionul Transilvaniei
august 17, 2017

P

Situată în zona centrală a orașului Alba Iulia, Casa Velican s-a intersesctat cu istoria României, atât înaintea momentului 1 decembrie 1918, cât și în perioada imediat următoare. Unul dintre criteriile alegerii locuinței sale ca loc de întâlnire a fruntașilor politici ardeleni a fost acela că familia Velican avea vechi relații cu luptătorii marcanți pentru Unirea Transilvaniei cu România. În plus, imobilul era unul confortabil.

Camil Velican a fost unul dintre principalii organizatori locali ai Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a hotărât Unirea Transilvaniei cu România. În locuința sa s-au întâlnit reprezentanții românilor ardeleni, atât înainte de 1 decembrie 1918, cât și în zilele ce au urmat. În 2 decembrie, spre exemplu, aici s-a înființat Consiliul Dirigent, guvernul provizoriu al Transilvaniei. Și tot aici a funcționat, până la mutarea sa la Sibiu.

La 3 decembrie 1918, Camil Velican devenea primul primar român al orașului Alba Iulia.

Unirea din 1918 nu a fost singurul eveniment notabil asupra căruia și-a lăsat amprenta. Din postura de prefect al județului Alba, Camil Velican a fost printre organizatorii Serbărilor Încoronării, din 15 octombrie 1922.

Casa Velican a fost naționalizată în 1950 de către autoritățile comuniste. După 1989, a revenit urmașilor lui Camil Velican. Imobilul ar putea fi transformat într-o casă memorială, ce ar putea prelua și rolul de muzeu al orașului din perioada interbelică.

Română