BISERICA EVANGHELICĂ C.A.
Comunitatea de germani din Alba Iulia a sporit odată cu deschiderea șantierului pentru construirea cetății, prin aducerea unor meșteri din provinciile ereditare ale Imperiului Habsburgic. La aceștia se adaugă și comunitatea de sași din oraș.
Reformele lui Iosif al II-lea au cuprins și decretarea toleranței religioase, ceea ce a determinat și exercitarea liberă a confesiunii luterane/evanghelice și ridicarea unui lăcaș de cult la Alba Iulia. Pe la anul 1793 exista o capelă de lemn pentru oficierea cultului, în zona cimitirului evanghelic de la marginea orașului (la vremea respectivă). Terenul pentru noua construcție a fost primit de la oraș în anul 1819, dar acesta se afla într-o zonă mlăștinoasă la acea vreme și a necesitat lucrări de asanare. Biserica actuală a fost ridicată între anii 1824-1826, iar turnul clopotniță al acesteia a fost adăugat ceva mai târziu, la 1853. Planul este de biserică sală, cu absidă nedecroșată, circulară la interior și poligonală la exterior.
În imediata vecinătate a bisericii se aflau școala confesională și casa parohială.
Între elementele cele mai interesante care pot fi văzute la această biserică, se numără cristelnița de piatră datată în 1796 și provenind de la vechiul lăcaș de lemn de la sfârșitul veacului al XVIII-lea, dar și feroneria ușii cu zarul datat în 1826.
Consultant științific: Dr. Tudor Roșu, istoric
Necesitatea ridicării unei Biserici luterane în Alba Iulia poate fi pusă în legătură cu construcția Cetății Alba Carolina. Odată cu deschiderea șantierului fortificației au ajuns în oraș și meșteri din provinciile ereditare ale Imperiului Habsburgic, măsură care a dus la creșterea comunității de germani în Alba Iulia. În plus, în oraș exista și o comunitate de sași. Așa că, se impunea ridicarea unui lăcaș pentru adepții luteranismului.
Terenul pentru Biserică a fost primit de la oraș în anul 1819. Zona era la acea vreme una mlăștinoasă, așa că a necesitat lucrări de asanare. Biserica a fost ridicată între anii 1824-1826, iar turnul clopotniță al acesteia a fost adăugat ceva mai târziu, la 1853.
Planul este de biserică sală, cu absidă nedecroșată, circulară la interior și poligonală la exterior.
Cele mai interesante elemente care pot fi văzute la această biserică sunt cristelnița de piatră datată în 1796 și feroneria ușii cu zarul datat în 1826.
<