MONUMENTUL UNIRII

Sinagoga
august 17, 2017

Se înalță în Parcul Unirii, zona unde s-au adunat, în 1918, cei peste 100.000 de români veniți din toate colțurile Transilvaniei, pentru a decide Unirea Transilvaniei cu România.

Monumentul a fost finalizat în 2018 și este considerat un omagiu adus celor care au realizat Marea Unire, act hotărât la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

Realizat din calcar de Vratsa (Bulgaria), monumentul este format din patru cruci egale ca dimensiune, ce se încheie simbolic într-o cupolă, în partea superioară.

Toate elementele  lucrării au ajuns la Alba Iulia prefabricate, iar la fața locului s-a făcut verificarea pieselor post transport și montarea in situ, precum într-o îmbinare lego.

Lucrarea poartă semnătura artistului Mihai Buculei. Sculptorul a participat, în 1993, la un concurs naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale, printr-un program iniţiat de Ministerul Culturii. Macheta prezentată de Mihai Buculei a fost  declarată câştigătoare.

Contractul pentru realizarea monumentului a fost semnat de către minister cu sculptorul Mihai Buculei în iunie 2018.

Legătura între Monumentul Unirii și Catedrala Încoronării este asigurată pe podul Marii Uniri. Podul are o lungime de 150 metri şi o lăţime de 6 metri și este cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană a zonei Parcul Unirii.

Monumentul Unirii în cifre:

  • 1350 de tone: greutatea monumentului;
  • 53 de piese din blocuri de piatră: folosite la ridicarea monumentului;
  • 22 de metri: înălțimea monumentului;
  • 16 metri: înălțimea fiecăreia dintre cele patru coloane ale monumentului;
  • 10 coloane de circa 24 de metri adâncime: au fost turnate pentru realizarea fundaţiei;
  • Peste 10 milioane de lei: a costat realizarea și amplasarea monumentului, bani alocați de Guvernul României.
Română