Majori temető

A „Szentháromság” ortodox templom
augusztus 17, 2017
A görögök „Gyümölcsoltó Boldogasszony” temploma
augusztus 17, 2017

A Majori temető az a hely, ahol a város kiemelkedő személyiségei, alusszák örök álmukat. A temető a vár délkeleti sarkának irányában helyezkedik el, akárcsak az ortodox egyházhoz tartozó temető is, egyház, amelyet Mihály Vitéz vajda metropolita rangra emelt. A templom lebontása után, a vár építésének kezdetekor, a román temetők az „alsó városban”, a XVIII-k században épült templomok mellett voltak. Az évek múlásával és a város fejlődésének köszönhetően a temetők kezdtek megtelni és nagyobb helyet elfoglalni. A temetőben, sok olyan személyiség síremlékét láthatjuk, akiknek valamilyen úton módon közük volt az 1918 december 1-i egyesüléshez: Florian Medrea a Nemzeti Gárda parancsnoka, gárda amely a város védelmével foglalkozott az egyesülés ideje alatt; Dominic Medrea – a parancsnok testvére – aki az elsősegélynyújtást szervezte meg, Samoilă Mîrza, az úgynevezett „egyesülés fényképésze”- ő volt az egyetlen ember a 100000 közül, aki fényképezővel rendelkezett, Ion Arion, az egyesülés mártírja, akit 1918 november 30-án a Tövisi állómáson lőttek le, úton Gyulafehérvár felé. Ugyancsak ebben a temetőben leltek örök nyughelyre a Patiția család tagjai is: Rubin Patiția ügyvéd, memorandista vezető és politikai személyiség; a veje Zaharie Muntean, akit 1915-ben halálra ítéltek a román hadsereg érdekében tett tevékenységért, igaz, az ítéletet nem hajtottak végre; felesége Elena Muntean, aki a gyulafehérvári román Női Szervezetet vezette.
A Maieri temetőben alussza örök álmát, Camil Velican is aki Gyulafehérvár első román polgármestere volt. Az említett síremlékek a temető központi részén találhatók és egy-két kivételével szerény siremlékek.
A közvetlen szomszédságában, az északi oldalon a második világháború után létrehozták a Hősök temetőjét, ahol román és orosz katonák leltek örök nyugalomra.

Tudományos tanácsadó: dr. Roșu Tudor, történész
Kiadó: Neag Nicolae, PR szakértő

Magyar