Cimitirul Maieri

Biserica ortodoxă „Sfânta Treime” Maieri I
august 17, 2017
Biserica Grecilor „Buna Vestire”
august 17, 2017

P

Cimitirul Maieri din Alba Iulia este locul în care își dorm somnul de veci, laolaltă, personalități marcante ale istoriei orașului și nu numai. Este amenajat pe direcția colțului sud-estic al Cetății, la fel ca vechiul cimitir ortodox aparținând Bisericii ridicate la rang de mitropolie în timpul lui Mihai Viteazul. După demolarea Bisericii, odată cu deschiderea șantierului pentru ridicarea Cetății Alba Carolina, cimitirele românești s-au aflat în preajma bisericilor din „Orașul de Jos“, construite în secolul al XVIII-lea. Cum, odată cu trecerea anilor și dezvoltarea urbană, acestea s-au dovedit a fi neîncăpătoare, cimitirul a început să ocupe un spațiu tot mai larg pe locul actual.

În cimitirul Maieri veți descoperi monumentele funerare ale unor personalități implicate, într-un fel sau altul, în Unirea Transilvaniei cu România: Florian Medrea, comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia, gardă ce a păzit orașul pe timpul Adunării Naționale de la 1 decembrie 1918; fratele său, Dominic Medrea, cel care a organizat serviciul sanitar pentru același eveniment; Samoilă Mârza, supranumit „fotograful Unirii”, singurul om cu aparat de fotografiat din cei 100.000 de români veniți la Alba Iulia în 1 decembrie 1918, de la care ne-au rămas imaginile Unirii; Ion Arion, supranumit „martirul Unirii”, cel care a fost împușcat în gara din Teiuș în ziua de 30 noiembrie 1918, în timp ce venea spre Marea Adunare de la Alba Iulia.

Tot în cimitirul Maieri și-au găsit locul de veci personalități din familia Patiția: avocatul Rubin Patiția, fruntaș memorandist și om politic; ginerele său, Zaharie Muntean, condamnat la moarte în anul 1915 pentru activitate dusă în folosul armatei române, sentință care nu a fost însă pusă în aplicare, și soția sa, Elena Muntean, cea care a condus Societatea femeilor române din Alba Iulia.

În Maieri își doarme somnul de veci și Camil Velican, primul primar român al orașului Alba Iulia.

Monumentele funerare amintite se află în zona centrală a cimitirului și, cu unele excepții, sunt modeste.

În imediata vecinătate, la capătul nordic, a fost amenajat, după al Doilea Război Mondial, un cimitir al eroilor, în majoritate cu morminte de soldați sovietici și români căzuți în timpul conflagrației amintite.

 

Română