BISERICA MEMORIALĂ „MIHAI VITEAZUL”
Având hramul „Sfânta Treime” și „Sfântul Siluan Athonitul”, biserica este ridicată pe locul aproximativ al vechii catedrale mitropolitane, ctitoria voievodului Mihai Viteazul din anul 1597. După unele surse, trupul lui Mihai Viteazul ar fi fost chiar înmormântat în mitropolia sa de la Alba Iulia, fiind deshumat de la Câmpia Turzii cândva după august 1601.
Pentru românii ortodocși din Transilvania, existența mitropoliei a însemnat un mare pas înainte. Alba Iulia a devenit și capitală a ortodoxiei prin existența acestei mitropolii a Ardealului, statut pe care l-a menținut pe tot parcursul secolului al XVII-lea.
Complexul mitropolitan ar fi cuprins, în secolul al XVII-lea, catedrala ridicată la inițiativa lui Mihai Viteazul, o biserică mai veche, precum și clădirea tipografiei. Printre altele, aici se consideră îndeobște că a fost tipărit în 1648, pentru prima oară în limba română, Noul Testament de la Bălgrad. Un alt volum cunoscut care ar fi fost tipărit aici a fost Psaltirea din 1651. În acei ani, mitropolit era Sfântul Simion Ștefan. Istoricii mai noi sunt sceptici însă cu privire la funcționarea acestei tipografii la mijlocul veacului al XVII-lea. Există argumente serioase că Noul Testament din 1648, Psaltirea din 1651 și alte lucrări din acești ani au fost tipărite la tipografia princiară din Alba Iulia și nu la tipografia mitropoliei ortodoxe, unde primul volum tipărit a fost abia Ceaslovețul din 1687, după ce tipografia princiară a încetat să mai funcționeze la Alba Iulia.
După ce habsburgii au preluat Transilvania și au încurajat Unirea cu Biserica Romei (greco-catolicismul), mitropolia ortodoxă de Alba Iulia s-a transformat în episcopie greco-catolică/unită. Mai mult, începerea lucrărilor pentru marea cetate bastionară, după 1715, a impus demolarea complexului. Unele materiale salvate au fost refolosite la ridicarea bisericii din Maieri II, construită în același timp și având rolul de a suplini lipsa vechiului complex mitropolitan.
În anul 1988 a început costrucția actualei biserici, plasată cât de aproape s-a putut de locul mitropoliei lui Mihai Viteazul. Biserica este realizată din lemn, în stil maramureșean, și este utilizată începând cu anul 1992. Sfințirea lăcașului a fost consemnată în anul 2006. În anul 2013 a fost finalizată și pictura bisericii, realizată de Nicolae Bălan.
Consultant științific: Dr. Tudor Roșu, istoric
Biserica memorială „Mihai Viteazul” este ridicată pe locul aproximativ al vechii Catedrale mitropolitane ortodoxe, ridicată la inițiativa lui Mihai Viteazul, în 1597. Complexul mitropolitan ar fi cuprins, în secolul al XVII-lea, pe lângă Catedrală, o biserică mai veche și o tipografie. Alba Iulia era în acea vreme capitală a ortodoxiei din Transilvania.
Gloria Mitropoliei ortodoxe de la Alba Iulia a fost de scurtă durată. Complexul a fost demolat după 1715, odată cu începerea lucrărilor pentru marea Cetate bastionară.
Construcția Bisericii care amintește de Mitropolia Ardealului a început în anul 1988. Lăcașul de cult a fost plasat cât de aproape s-a putut de locul fostei Mitropolii a lui Mihai Viteazul, în apropierea zidurilor Cetății Alba Carolina.
Biserica este din lemn, în stil maramureșean, și este folosită din 1992. Sfințirea lăcașului a fost consemnată în anul 2006. Pictura poartă semnătura lui Nicolae Bălan și a fost finalizată în 2013.
Biserica are două hramuri: „Sfânta Treime” și „Sfântul Siluan Athonitul”.