Poarta de Sud a Castrului Roman

Via Principalis
august 17, 2017
Statuia lui Mihai Viteazul
august 17, 2017

P

Cea mai vizibilă urmă a castrului de la Apulum este poarta de pe latura de sud, numită Porta pincipalis dextra. Este singura dintre cele patru porți ale castrului de formă patrulateră care a rămas până în zilele noastre. Obiectivul, de maximă importanță pentru istoria antică a spațiului românesc, este pus în valoare pe Traseul celor Trei Fortificații, amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății Alba Carolina. Vestigiile rămase înfățișează doar o parte din aspectul de altădată al Porții și cam o treime din elevația ei de acum 1800 de ani. Chiar și așa, este o mărturie vie a civilizației romane pe aceste meleaguri și vorbește despre o perioadă înfloritoare a anticului Apulum.

Porta principalis dextra face parte din categoria porţilor duble, iar în trecut era încadrată de două turnuri masive, care aveau peste 8 metri înălțime. Zidurile, de o parte și de alta, aveau înălțimea de 7 metri și grosimea de 2 metri.

Ce se ascundea dincolo de poarta sudică a castrului? Aici începea așezarea civilă. Drept dovadă sunt urmele construcțiilor din acea perioadă scoase la lumină de către arheologi.

Pentru a oferi vizitatorilor români și străini o imagine mai cât mai coerentă asupra Porții, restauratorii au recompus cu o eleganţă aparte blocuri de piatră de acum aproape două milenii cu cele mai noi, ușor de identificat după culoarea mult mai albă. Altfel spus, au adus în fața vizitatorilor o mărturie palpabilă a şederii la Apulum a vestitei Legiuni a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat în Dacia pe toată perioada ocupației romane.

 

Română