Palatul Gisella

Palatul Apor
august 17, 2017
Palatul de Justiție
august 17, 2017

P

Palatul Gisella a fost prima clădire cu etaj din Orașul de Jos, ridicată în 1905. Amplasat în zona Pieței Centrale a orașului, Palatul era cea mai înaltă clădire din zona centrală, cu trei nivele, la care se adăuga și turnul. Clădirea a aparținut familiei evreiești Glück, una dintre cele mai bogate din oraș. Palatul Gisella se remarcă și prin poziționarea fațadelor sale principale spre ambele careuri ale pieței orașului, unde se organizau festivitățile și târgurile la începutul anilor 1900.

Edificiul este în zilele noastre cea mai impozantă clădire particulară încă în picioare, din peisajul centrului orașului de la începutul secolului al XX-lea.

După 1965, clădirea a devenit sediu al Consiliului Popular al Județului Alba și Tribunalului Județean, iar după 1990 sediu al altor instituții. Spațiile de la parter au în zilele noastre destinație comercială.

În prezent, piața unde se află Palatul se numește „Iuliu Maniu”, după statuia din zona ei centrală, dedicată celui care a fost președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei – Guvernul provizoriu de după Unirea din 1918. A fost și deputat de Vințu de Jos, dar și  prim-ministru al României.

Din anul 2011 clădirea a fost restaurată și reabilitată de familia Macarie, redobândindu-și fumusețea de altădată.

Română