PALATUL GISELLA
Clădirea a fost ridicată în jurul anului 1905 și a aparținut familiei evreiești Glück, una dintre cele mai bogate din oraș. Acesteia îi aparțineau, printre altele, Moara „Johanna” (fondată de frații Adolf și Samuel Glück în 1894) și fabricile de spirt. Cu cele trei nivele ale sale, la care se adaugă și turnul, „palatul” era cea mai mare clădire din zona centrală, adică zona Pieței Centrale a orașului (Hauptplatz), împărțită în Piața Déak Ferencz (careul de est) și Piața Hunyadi (careul orientat spre nord), și reunită sub numele Piața Mihai Viteazul după 1918. În amplul perimetru al pieței centrale se aflau, de altfel, cele mai reprezentative clădiri ale orașului: hoteluri, bănci, primăria, siguranța, biserici și numeroase magazine și tot aici se desfășurau majoritatea festivităților, târgurilor și diferitelor evenimente care aveau loc în Alba Iulia.
Palatul Gisella avea și avantajul poziționării fațadelor sale principale spre ambele careuri ale pieței. Cu precădere în anii 80, această zonă a trecut prin transformări urbanistice majore. Alte clădiri reprezentative pentru arhitectura civilă a orașului au fost demolate, precum fostele hoteluri Hungaria sau Europa. Careul estic a fost însă mai puțin afectat, palatul Gisella rămânând astfel cea mai impozantă clădire particulară încă în picioare, din peisajul centrului orașului de la începutul secolului al XX-lea.
După 1965, clădirea a devenit sediu al Consiliului Popular al Județului Alba și Tribunalului Județean, iar după 1990 sediu al altor instituții. În spațiile de la parter funcționează mai multe magazine. În prezent, piața unde se află palatul se numește „Iuliu Maniu”, după statuia din zona ei centrală, dedicată celui care a fost președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, deputat de Vințu de Jos și prim-ministru al României.
Consultant științific: Dr. Tudor Roşu, istoric
Palatul Gisella a fost prima clădire cu etaj din Orașul de Jos, ridicată în 1905. Amplasat în zona Pieței Centrale a orașului, Palatul era cea mai înaltă clădire din zona centrală, cu trei nivele, la care se adăuga și turnul. Clădirea a aparținut familiei evreiești Glück, una dintre cele mai bogate din oraș. Palatul Gisella se remarcă și prin poziționarea fațadelor sale principale spre ambele careuri ale pieței orașului, unde se organizau festivitățile și târgurile la începutul anilor 1900.
Edificiul este în zilele noastre cea mai impozantă clădire particulară încă în picioare, din peisajul centrului orașului de la începutul secolului al XX-lea.
După 1965, clădirea a devenit sediu al Consiliului Popular al Județului Alba și Tribunalului Județean, iar după 1990 sediu al altor instituții. Spațiile de la parter au în zilele noastre destinație comercială.
În prezent, piața unde se află Palatul se numește „Iuliu Maniu”, după statuia din zona ei centrală, dedicată celui care a fost președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei – Guvernul provizoriu de după Unirea din 1918. A fost și deputat de Vințu de Jos, dar și prim-ministru al României.
Din anul 2011 clădirea a fost restaurată și reabilitată de familia Macarie, redobândindu-și fumusețea de altădată.