MUZEUL PRINCIPIA
Este un muzeu nou, deschis publicului în anul 2015. Săpăturile arheologice din anul 2011 au pus în evidență, printre altele, și Principia castrului roman de la Apulum, adică sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina. Această legiune a fost adusă de la Vindobona (în zona Vienei de astăzi), fiind și singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane. Dezvoltarea orașului Apulum, devenit în timp cel mai mare din întreaga provincie, centrul său economic și militar, se leagă strâns de prezența legiunii. O astfel de unitate cuprindea efective de peste 5000 de oameni, în principal infanteriști, aflați sub comanda unui legatus provenit dintr-o familie de ordin senatorial. Sub acestă urma o ierarhie strictă, care, împreună cu disciplina de fier a trupei, dar și cu salariile nu mici ale soldaților, au constituit principalele argumente ale succesului armatei romane. Pe lângă atribuțiile militare propriu-zise, soldații erau și o importantă forță de muncă în construirea de drumuri, poduri etc. O imagine în bronz a unui soldat roman, echipat după standardele începutului de secol II, atunci când Dacia a devenit unul dintre ultimele teritorii smulse din barbaricum și incluse în granițele imperiului, poate fi văzută la intrarea în incinta muzeului.
Muzeul are o curte în care sunt expuse principalele descoperiri arheologice, realizate cu ocazia săpăturilor din Piața Cetății (în principal, altare votive), la care se adaugă două piese din colecțiile vechi ale muzeului de istorie, un Jupiter tronans și o statuie, păstrată fără cap, dedicată unui înalt ofițer roman (interpretată însă și ca o posibilă reprezentare a împăratului Caracalla).
Zona interioară păstrază in situ vestigii importante ale Principiei propriu-zise. Nu toată suprafața acestui complex a fost cercetată și pusă în valoare, întrucât ansamblul Principiei ocupa peste 80×60 m, iar o bună parte din acesta se află sub actuala stradă Nicolae Iorga și sub Universitatea „1 Decembrie 1918”. Pot fi văzute însă, în interiorul muzeului, urme ale unor încăperi esențiale pentru funcțiile de acum 1800 de ani ale complexului: aedesul, principala încăpere a principiei, tabulariumul cu camera stindardelor, armamentariumul, unde se desfășura instruirea ofițerilor și soldaților. Pardoseala originală a unor încăperi, hipocaustul sau instalația de încălzire, precum și o fântână medievală timpurie care străbate nivelul roman, atestând totodată continuitatea locuirii pe teritoriul orașului, sunt elemente care vor fi bifate în vizita muzeului. Vizitatorii pot vedea în interior și numeroase piese de reenactment/reconstituire istorică, de la celebrul gladius, spada romană, la armuri tip lorica segmentata și lorica hamata, și la stindarde și steaguri. De altfel, în oraș activează o trupă de reenactment antic, ce redă atmosfera lumii antice, cu legionari romani, războinici daci, gladiatori și dansatoare și care are o intensă prezență în cursul sezonului turistic.
De asemenea, muzeul găzduiește, în numeroase ocazii, și expoziții temporare, cu tematică istorică și nu numai, și diferite evenimente culturale.
De remarcat și că în interiorul și în curtea muzeului au fost amplasate cinci statui (replici moderne) în bronz ale unor împărați romani importanți pentru evoluția orașului Apulum, dar și pentru istoria imperiului în general: Traian (98-117 d.Hr.), cuceritorul Daciei, Hadrian (117-138), cel care a reorganizat provincia Dacia (dar și întregul imperiu) și în timpul căruia s-au derulat fazele inițiale ale existenței castrului de la Apulum, Marc Aureliu (161-180), împăratul filozof, în timpul căruia primul centru urban de la Apulum (au existat, practic, două orașe la Apulum) a căpătat statutul de municipium, Septimius Severus (193-211), în timpul căruia cel de-al doilea oraș, cel dezvoltat în jurul castrului, primea statutul de municipiu și Caracalla (211-217), cel care a ajuns, cel mai probabil, și la Apulum în anul 213, alături de mama sa, Iulia Domna. Unele interpretări medievale pe marginea denumirii de „Alba Iulia” chiar leagă orașul de numele acestei împărătese.
Consultant științific: Dr. Tudor Roşu, istoric
Amplasat în Piața Cetății, Muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane. Muzeul este unul dintre locurile în care puteți afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum.
Principia a fost cercetată și pusă în valoare doar în parte, întrucât o bună parte a ansamblului se află sub strada din apropiere și sub Universitatea „1 Decembrie 1918”.
În curtea muzeului sunt expuse piese descoperite în timpul campaniei de cercetare arheologică a zonei sau din colecțiile mai vechi ale Muzeului de istorie din oraș, cum ar fi statui și altare. Statuia în bronz de la intrarea în Muzeu ne arată cum era echipat soldatul roman acum 1900 de ani, atunci când Dacia a devenit unul dintre ultimele teritorii incluse în granițele Imperiului roman.
Zona interioară păstrează in situ urme importante ale Principiei. Vizitatorii pot vedea încăperile în care se ținea tezaurul, stindardele, unde se făcea instruirea ofițerilor și soldaților Legiunii. Tot în interior este valorificată și pardoseala originală a unor încăperi sau hipocaustul, cunoscuta instalație de încălzire a romanilor.
Vă întrebați, probabil, care au fost motivele alegerii celor cinci împărați romani, ale căror statui în bronz sunt amplasate în interiorul și în curtea muzeului? Toți au avut un rol important în evoluția anticului Apulum, dar și pentru istoria Imperiului roman, în general. Traian a fost cuceritorul Daciei. În vremea lui Hadrian s-au derulat fazele inițiale ale existenței castrului de la Apulum. Sub Marc Aureliu primul centru urban de la Apulum a primit statutul de municipiu, iar Septimius Severus a acordat același statut pentru cel de-al doilea oraș de la Apulum, cel dezvoltat în jurul castrului. Despre Caracalla se spune că a ajuns, cel mai probabil, și la Apulum în anul 213, alături de mama sa, Iulia Domna. Unele interpretări medievale pe marginea denumirii de „Alba Iulia” chiar leagă orașul de numele acestei împărătese.
Tot în Muzeu vă puteţi transpune pentru câteva momente în viaţă soldatului roman, prin îmbrăcarea echipamentului complex ce a fost reconstituit. În plus, atmosfera lumii antice, cu legionari romani, războinici daci, gladiatori și dansatoare este redată de trupa de reenactment antic ce activează în oraș și care are o intensă prezență publică în cursul sezonului turistic.
Muzeul, deschis publicului din 2015, este și locul în care au loc tot mai multe evenimente și expoziții temporare.
Urmele Principiei figurează, alături de alte obiective romane cercetate și valorificate în Cetatea Alba Carolina, pe „Ruta culturală europeană a împăraților romani și a vinului de-a lungul Dunării”.