Muzeul Național Al Unirii

Sala Unirii
august 17, 2017
Muzeul Principia
august 17, 2017

P

Clădirea în care funcționează Muzeul Național al Unirii a fost ridicată între  1851-1853 și este cel mai mare edificiu în stil romantic din Alba Iulia. Destinația era una bine definită: să-i găzduiască pe ofiţerii armatei habsburgice din Cetate. Locatarii erau recrutați din toate colțurile Imperiului Habsburgic, motiv pentru care se spune că în acest pavilion al ofiţerilor se vorbeau toate limbile pământului. Așa că, localnicii au numit clădirea, pe bună dreptate, „Babilon”. Prin zidurile groase, de peste un metru, clădirea cu peste 100 de încăperi are aspectul unei fortărețe. Cel mai probabil, constructorii au avut în vedere și siguranța locatarilor săi. „Babilonul” a servit armatei și după Unirea din 1918, doar că militarii nu mai aveau o origine multietnică, ci erau români. Și-a schimbat destinația abia în 28 noiembrie 1968, când a fost inaugurat aici Muzeul Național al Unirii. Evenimentul a avut loc în prezența lui Nicolae Ceaușescu, care la vremea respectivă avea cea mai importantă funcție în stat, aceea de secretar general al Partidului Comunist Român. Se împlineau 50 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

Este unul dintre cele mai cunoscute muzee din România, ca patrimoniu și renume științific. Colecţiile muzeului numără circa 200.000 de obiecte de patrimoniu. Muzeul este locul în care vă puteți întoarce în preistorie, puteți zăbovi în vremea dacilor și romanilor, trece prin Evul Mediu, „participa” la Răscoala lui Horea, dar și la Războaiele Mondiale. Recomandarea noastră este să vă alocați cel puțin o oră pentru a-l vizita. Ca să vă stârnim interesul, amintim doar câteva dintre piesele de rezistență: craniul cu trepanație din Epoca bronzului; tezaurul dacic de la Lupu; trei splendide statuete romane de marmură descoperite în ultimele trei decenii și dedicate zeilor Liber Pater și Nemesis, respectiv eroului Hercule; o machetă a complexului de terme de la Apulum, premiată internaţional şi veche de mai bine de o sută de ani; un basorelief înfăţişându-i pe Romulus şi Remus alăptaţi de lupoaică; fluierul, haina și șerparul lui Avram Iancu.

Muzeul Național al Unirii ocupă un loc fruntaș între muzeele din țară și la capitolul expoziții temporare, în jur de 50 anual. Momentele cele mai aglomerate pentru o vizită, dar în același timp și cele mai spectaculoase, sunt de Noaptea Muzeelor, și de 1 decembrie, Ziua Națională a României.

 

Română