Fostul Gimnaziu Majláth
Așa-numitul edificiu „Majláth” a fost ridicat în 1898 pe locul fostului complex iezuit (latura de sud a acestuia). În aripa de sud-est a claustrului iezuit a funcționat până atunci Școala. Noua clădire Majláth, de dimensiuni apreciabile, a avut inițial scopul de a adăposti Gimnaziul Superior sau Ober Gymnasium, continuând seria edificiilor din cetatea Alba Iulia destinate învățământului.
Clădirea impresionează în special prin fațada sa principală, decorată cu coloane cu fusuri canelate și capiteluri ionice și dorice, în alternanță, care îi amplifică monumentalitatea, precum și cu diferite alte registre ornamentale, cu motive vegetal-geometrice. Coloanele susțin un fronton larg, ceea ce îi conferă edificiului aspectul de templu. Decorația clădirii este specifică stilului neoclasic.
Cum destinația a fost de la început una educativă (pe care clădirea și-a păstrat-o până astăzi), clădirea a fost înzestrată cu săli de clasă, laboratoare, bibliotecă, amfiteatru, capelă, birouri etc. Așadar, în prima fază clădirea a aparținut Gimnaziului Superior, mai apoi, în anii 1919-1920, Gimnaziului Romano-Catolic, iar din 1930, Liceului Romano-Catolic Majláth. Pe la 1970, clădirea este preluată de Școala generală „Horea, Cloșca și Crișan”, pentru ca în decada următoare să găzduiască Liceul Industrial nr. 4. Din 1992 edificul a fost preluat de Universitatea „1 Decembrie 1918”.
Consultant științific: Dr. Tudor Roșu, istoric
Clădirea centrală a Universității „1 Decembrie 1918” este unul dintre edificiile grandioase din Cetate, ridicat la sfârşitul anilor 1800. Încă de la înființare, a fost destinată educației, adăpostind, în prima fază, Gimnaziul Superior Romano-Catolic Majláth. Edificiul, de dimensiuni apreciabile, a fost construit pe locul unei foste biserici gotice de tip sală. Clădirea, în stil neoclasic, impresionează în special prin fațada sa principală decorată cu coloane cu fusuri canelate și capiteluri ionice și dorice, în alternanță, care îi amplifică monumentalitatea, precum și cu diferite alte registre ornamentale, cu motive vegetal-geometrice.
Frontonul triunghiular, coloanele şi alte decoraţii din repertoriul clasic aduc în fața privitorului imaginea unui templu antic. Clădirea a fost înzestrată, de la început, cu săli de clasă, laboratoare, bibliotecă, amfiteatru, capelă, birouri destinate Gimnaziului Majláth. Și după Unirea Transilvaniei cu România, edificiul a rămas în slujba educației și a găzduit instituții de nivel preuniversitar. Clădirea și-a schimbat statutul după înființarea, în 1991, a Universității „1 Decembrie 1918”, care a preluat-o și a modernizat-o.
În zilele noastre, corpul C al Universităţii găzduieşte amfiteatre, săli de curs, laboratoare, o colecţie muzeală cu expoziţie de arheologie şi birourile a patru din cele cinci facultăţi ale instituției de învățământ superior.