Fostul Gimnaziu Majláth

Casa de Cultură a Sindicatelor
august 17, 2017
Via Principalis
august 17, 2017

P

Clădirea centrală a Universității „1 Decembrie 1918” este unul dintre edificiile grandioase din Cetate, ridicat la sfârşitul anilor 1800. Încă de la înființare, a fost destinată educației, adăpostind, în prima fază, Gimnaziul Superior Romano-Catolic Majláth. Edificiul, de dimensiuni apreciabile, a fost construit pe locul unei foste biserici gotice de tip sală. Clădirea, în stil neoclasic,  impresionează în special prin fațada sa principală decorată cu coloane cu fusuri canelate și capiteluri ionice și dorice, în alternanță, care îi amplifică monumentalitatea, precum și cu diferite alte registre ornamentale, cu motive vegetal-geometrice.

Frontonul triunghiular, coloanele şi alte decoraţii din repertoriul clasic aduc în fața privitorului imaginea unui templu antic. Clădirea a fost înzestrată, de la început, cu săli de clasă, laboratoare, bibliotecă, amfiteatru, capelă, birouri destinate Gimnaziului Majláth. Și după Unirea Transilvaniei cu România, edificiul a rămas în slujba educației și a găzduit instituții de nivel preuniversitar. Clădirea și-a schimbat statutul după înființarea, în 1991, a  Universității „1 Decembrie 1918”, care a preluat-o și a modernizat-o.

În zilele noastre, corpul C al Universităţii găzduieşte amfiteatre, săli de curs, laboratoare, o colecţie muzeală cu expoziţie de arheologie şi birourile a patru din cele cinci facultăţi ale instituției de învățământ superior.

 

Română