Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”

Palatul Arhiepiscopal
august 17, 2017
Cazarma Pionierilor
august 17, 2017

P

Ridicată în urmă cu 800 de ani, catedrala arhiepiscopală romano-catolică este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze și cea mai veche clădire din Alba Iulia şi din judeţul Alba. Este, totodată, de secole, cea mai înaltă clădire din Alba Iulia, dar și din județul Alba. Turnul măsoară, cu tot cu cruce, 56,7 metri și domină perspectiva orașului văzut din depărtare.

Catedrala este considerată ca fiind cel de-al treilea edificiu religios ridicat pe același amplasament. Este construită din blocuri de piatră provenite în parte din zidurile castrului ridicat de romani la Apulum. Lucrările au debutat, la începutul secolului al XIII-lea. Din perspectivă arhitecturală, edificiul înglobează toate stilurile utilizate între secolele X-XVIII: romanic, gotic, renascentist și baroc. La loc de cinste este romanicul. Începute în această perioadă, lucrările de construcție ale catedralei au durat decenii, timp în care au fost adoptate, treptat, soluții arhitecturale și decorative, care se încadrează stilistic goticului. Interiorul Catedralei este și în zilele noastre o oglindă remarcabilă a stilului gotic. O intervenție notabilă în existența Catedralei datează din perioada Renașterii și este vizibilă și în zilele noastre. Este capela Lázó, aflată pe latura de nord.

Catedrala  a fost martora unor evenimente remarcabile cum ar fi intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Bălgradului, în 1599. Hramul Catedralei este acela al Sfântului Mihail, sfântul protector al orașului Alba Iulia.

După pătrunderea Reformei în Transilvania, instituția episcopală a fost suspendată în 1565, iar catedrala a revenit protestanților calvini. Despre lucrări de înfrumusețare și renovare putem vorbi după 1716, când catedrala a reintrat în posesia Bisericii Romano-Catolice. De atunci datează, spre exemplu, cele patru statui în stil baroc de pe latura nordică din interiorul catedralei, reprezentându-i pe regii sfinți ai Ungariei, Ștefan și Ladislau, și pe sfinții episcopi Adalbert și Gherardus În prezent, în frontul vestic al catedralei sunt amplasate replici după originalele statuilor păstrate în interior.

Catedrala este, în acelaşi timp, un adevărat panteon al Transilvaniei. În nava laterală sudică se află tumba lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și guvernator al Ungariei. Pe ceea ce se consideră îndeobște mormântul voievodului sunt aşezate coroane atât maghiare cât şi româneşti, semn al aprecierii acestuia de ambele naţiuni. În nava opusă sunt monumentele funerare ale primului principe al Transilvaniei, Ioan Sigismund și ale mamei sale, Isabella,  regină a Ungariei. Catedrala romano-catolică are un caracter unicat atât în Transilvania, cât și în această parte a Europei, prin vechimea sa de peste opt veacuri, dar și prin elementele de arhitectură care s-au integrat armonios în structura edificiului. Sunt suficiente motive care ne îndreptățesc să considerăm catedrala cel mai important monument al orașului Alba Iulia.

 

Română