Biserica ortodoxă „Sfânta Treime” Maieri II

Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” – Lipoveni
august 17, 2017
Biserica ortodoxă „Sfânta Treime” Maieri I
august 17, 2017

P

Prima Biserică din piatră construită în „Orașul de Jos” pentru românii stabiliți în această zonă a fost cea din cartierul Maieri II. Edificiul a fost ridicat între anii 1713-1715, cu banii primiți ca despăgubire de la autoritățile austriece, pentru demolarea complexului Mitropoliei Ortodoxe a lui Mihai Viteazul, aflat în vecinătatea colțului de sud-est al cetății medievale. Interesant este faptul că pentru înălțarea edificiului au fost reutilizate materiale salvate din complexul mitropolitan. În zidul Bisericii sunt vizibile blocuri masive de calcar, despre care se poate considera că provin, la origine, din vechiul castru roman. După configurația orașului din secolul al XVIII-lea, Biserica era plasată la marginea orașului.

Mică și întunecoasă inițial, Biserica a mai fost înălțată și mărită ulterior, ultima dată la mijlocul secolului al XX-lea. Planul este de biserică sală, cu absidă poligonală la răsărit. Un element inedit este dat de turnul-clopotniță baroc, care este supradimensionat, mai înalt decât lungimea corpului bisericii. Accesul în turn se face printr-o scară plasată în grosimea zidului.

Printre elementele de top care pot fi văzute la această Biserică este un clopot din anul 1620. În fațada turnului este vizibilă o piatră de mormânt aparținând jupâniței Ana de Hunedoara, decedată în 1622, care a fost probabil preluată din vechiul cimitir al Mitropoliei lui Mihai Viteazul și folosită la ridicarea Bisericii din Maieri II. Impresionează și motivul dinților de ferăstrău, realizat din cărămidă și vizibil pe mare parte din perimetrul exterior al navei Bisericii. Motivul atestă influența arhitecturii de la sud de Carpați asupra edificiilor de cult din Transilvania.

În interiorul Bisericii sunt și zone în care este încă vizibilă pictura inițială, de secol XVIII. Pe timpanul corului, spre exemplu, este reprezentată scena sinodului ecumenic de la Niceea, din anul 787. Pictura actuală datează din anii 50 ai secolului al XX-lea.

Remarcabil este și faptul că pe lângă Biserică a funcționat prima școală primară din Alba Iulia cu predare în limba română, înființată în 1760.

 

Română