Piața Toboșarului

Poarta Monetăriei
august 17, 2017
Piața Cetății
august 17, 2017

P

Numele Pieței este dat de statuia amplasată în mijlocul ei, care-l reprezintă pe un toboșar îmbrăcat în uniformă de secol al XVIII-lea. Este locul în care vă puteți plimba „la pas”, cu bicicleta sau rolele. „Piața” este, de fapt, spațiul dintre două bastioane ale Cetății Alba Carolina aflate pe latura nordică a fortificației: Sfânta Elisabeta și Sfântul Carol. Lucrarea de fortificație amplasată în fața lor, spre nord, se numește ravelin și poartă numele de Elisabeta.

Numele bastionului Sfântul Carol face trimitere la împăratul Carol al VI-lea, în timpul căruia a fost ridicată Cetatea. În plus, monograma împăratului austriac, având deoparte și de cealaltă a emblemei două animale bizare, se află în partea superioară a bastionului. Pe linie spirituală, numele bastionului face trimitere la Carlo Borromeo, cardinalul din secolul al XVI-lea faimos pentru efortul său pe tărâmul Contrareformei. Bastionul alăturat, Sfânta Elisabeta, este închinat, frumoasei împărătese Elisabeta Cristina, soția lui Carol al VI-lea și mama și mai celebrei sale fiice, Maria Terezia. În vârful bastionului se află un medalion în câmpul căruia este reprezentat un leu ridicat pe picioarele din spate și coroana imperială.

Deasupra lor tronează statuia Sfintei Elisabeta. Pe linie spirituală, numele bastionului face trimitere la mama Sfântului Ioan Botezătorul. Ambele bastioane au formă triunghiulară, cu vârfurile orientate spre exterior. Lungimea laturilor lungi este de peste 100 de metri, iar înălțimea zidurilor trece de 10 metri.

Zidul drept care le unește se numește în limbaj tehnic curtină și are lungimea de peste 100 de metri. Cetatea Alba Carolina are șapte bastioane, care-i dau forma de stea cu șapte colțuri. Bastioanele formează în zona centrală „incinta de siguranță“ a fortificației, cea mai importantă și cea mai bine protejată.

 

Română