PIESĂ DE TEATRU „FOTOGRAFUL UNIRII”

Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

PIESĂ DE TEATRU „FOTOGRAFUL UNIRII”

21 aprilie, 2018 la 19:00

10LEI

Spectacolul „Fotograful Unirii” de Denis Dinulescu, în regia lui Mihai Panaitescu, producţie a Teatrului de Artă Deva, va fi prezentat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia în data de 21.04.2018, începând cu ora 19.00.

Evenimentul este organizat în cadrul Programului Centenarul Marii Uniri, de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, şi este dedicat lui Samoilă Mârza, de la care ne-au rămas puţinele şi singurele fotografii-mărturie cu delegaţiile prezente la Marea Adunare Populară de la Alba Iulia.

„Destinul lui Samoilă Mârza este unul dramatic. Înrolat ca fotograf militar de Imperiul austro-ungar pe fronturile Primului Război Mondial din Italia şi Galiţia, Mârza fixează ororile conflagraţiei pe plăcile de sticlă ale aparatelor de fotografiat de acum un veac. Lăsat la vatră, pleacă de la Galtiu, pe bicicletă, la Adunarea de la Alba Iulia, dar nu este primit în Sala Unirii fiindcă nu avea acreditare. Aşadar imortalizează doar scenele exterioare. La începutul anului 1919 Samoilă Mârza şi-a publicat fotografiile într-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri”, menţionat şi în ziarul „Alba Iulia” din 10 martie. Albumul a fost prezentat de către delegaţia română şi la Conferinţa de pace de la Versailles. Spre sfârşitul vieţii, sărac şi demn, Samoilă Mârza vrea să îi dea lui Ceauşescu un album cu fotografiile sale, şi are sprijinul unui militar român care, de altfel, apare de-a lungul timpului, în spectacol, însoţind mereu destinul „eroului”, se arată în descrierea spectacolului.

Din distribuţie fac parte Eugen Pădureanu (Samoilă Mârza), Delia Lazăr (soţia lui), Mihai Panaitescu (un militar al Armatei Române), Andreea Pascu (Nepoata României Mârza).

Potrivit comunicatului citat, spectacolul Teatrului de Artă Deva este inspirat din realitate: Samoilă Mârza poate fi numit pe drept cuvânt „Fotograful Unirii” şi este un veritabil erou al acelor vremuri, inclusiv pentru că fotografiile sale cu scene exterioare ale delegaţiilor reunite în număr foarte mare pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, au avut un rol major în dovedirea actului de voinţă populară masivă la tratativele de pace care au consfinţit ulterior unirea Transilvaniei cu România. AGERPRES/(AS – autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Detalii

Data:
21 aprilie, 2018
Timp:
19:00
Preţ:
10LEI
Eveniment Category:

Loc de întâlnire

Casa de Cultură a Sindicatelor
str. Mihai Viteazul, nr. 31
Alba Iulia, Alba 510206 România
Telefon:
0258815842
Sit web:
http://www.cssalba.ro

Organizatori

Institutul Cultural Român
Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Română