Bastionul Transilvaniei

CASA VELICAN
august 17, 2017
Poarta a VII-a a Cetății Alba Carolina
august 17, 2017

P

Sunt șapte la număr și-i dau Cetății Alba Carolina forma de stea cu șapte colțuri. Vorbim de bastioanele Cetății, care formează în zona centrală „incinta de siguranță“ a fortificației, cea mai importantă și cea mai bine protejată. Ridicat pe latura de Răsărit a fortificației,  bastionul Sfântul Capistrano a fost botezat de austrieci după Giovanni da Capistrano, un călugăr franciscan italian cu o bogată activitate religioasă, canonizat în 1690.

Zidurile bastionului sunt construite din cărămidă și umplutură de pământ și au la bază 2,5 metri grosime, iar pentru umplerea lor s-a folosit și piatră provenită de la ruinele castrului roman Apulum. Are formă triunghiulară, cu vârfurile orientate spre exterior. Zidul drept care-l unește de celelalte bastioane se numește în termeni tehnici curtină. Bastionul mai este cunoscut și cu denumirea de „Transilvaniei”.

În vârful bastionului este plasată stema Transilvaniei și a Ungariei – crucea dublă ieșind dintr-o coroană plasată pe o colină. În urmă cu două secole, când bastioanele erau identificate cu numere romane, acesta purta cifra „VII”. Numărătoarea începe de la Poarta a III-a, spre sud, în sensul mersului acelor de ceasornic, iar cel de care vorbim este ultimul.

Spațiul interior al bastionului a fost amenajat și folosit, în funcție de nevoile vremurilor: depozit de pulbere în vremea austriecilor, moară în timpul asediului la care Cetatea a fost supusă în 1849, cramă după 1968. În zilele noastre, aici funcționează „Pub 13” (http://www.pub13.ro/index.php/istoric).

Bastioanele sunt doar unul dintre elementele care dovedesc măiestria meșterilor care au lucrat la ridicarea Cetății Alba Carolina, cea mai mare Cetate din România, care stă în picioare de peste 300 de ani.

 

Română